DOMYNO BURGER

areál Domyno sportovní akademie

Chýnovská ulice

Praha 4 – Lhotka

tel.: 728 034 457

 

OTEVÍRACÍ DOBA

po – pá … 8:30 – 23:00

(kuchyň … 8:30 – 21:30)

(Wolt … 11:00 – 21:30) 

 

so … 11:00 – 23:00

(kuchyň … 11:00 – 21:30)

(Wolt … 11:00 – 21:30) 

 

ne … 11:00 – 22:00

(kuchyň … 11:00 – 20:30)

(Wolt … 11:00 – 20:30) 

Objednávky po telefonu

neakceptujeme. 

 

MANAŽER PROVOZU

Robert Štefan

e-mail: stefanr@domyno.cz

Náš příběh

Víte, jak se dělá burger? Nejdůležitější složkou je maso. Ale jaké do něj patří? A co dalšího by měl obsahovat? Jaký salát je nejvhodnější, jak s majonézou a co sýr? A pak bulka. Kdo jí upeče a z čeho? A na čem se upeče to maso? A jakou teplotou … desítky otázek podobných těmto, stály u zrodu Domyno Burger. Tohle, je jeho příběh!

Píše se rok 2011. Sezóna je v plném proudu a léto toho roku bylo jako z partesu. Sedíme na terase v Domyno Sportovní Akademii a přemýšlíme o směru, kam posunout místní bistro, o které lidé nejeví příliš velký zájem. Na podzim přichází první větší investice. Bývalá terasa se zastřešila a uzavřela, čímž se kapacita zvýšila na čtyřicet míst. „Byl tu tedy zajímavý prostor, slušně vybavená kuchyně a k pokrmu, který by celý podnik charakterizoval a dominoval mu, chyběl už jen krůček.“ říká majitel Milan Chlapík. Tehdy ale nikdo netušil, že ten krůček bude znamenat 16 000 kilometrů ve vzduchu a že pátrání po Domyno Burgeru nás zavede do Londýna a do New Yorku.

Burger je životní styl, burger je hračka, je to kus kreativního produktu a svým způsobem zážitková gastronomie. Po prvotním zklamání v tuzemských burgrárnách, nad podivně vypadajícími burgery nejen z řetězců bylo jasné, že tudy cesta nevede. Po vyřčení nápadu porozhlédnout se venku, byla reakce majitelky společnosti Martiny Chlapíkové okouzlující „… a kdy letíte, zítra?!

Londýn je město, kde se dnes potkává mnoho světových gastronomických směrů. Přesto si místní ostrovní kuchyně zachovala z dob britského impéria, mnoho charakteristických rysů. Těmi, pro nás nejsympatičtějšími, jsou jednoduchost a velmi kvalitní suroviny. Metropole na Temži se tedy stala prvním cílem při hledání inspirace. „Viděli a ochutnali jsme tam toho spoustu. Dobrého, průměrného i vyloženě špatného. Ze všeho jsme si brali kousek a skládali tak dohromady náš budoucí Domyno Burger.“ říká Milan Chlapík. Podstatnou část expedice do Londýna jsme věnovali také pozorování prezentace pokrmů na stole, nebo způsobu zpracování jídelních lístků.

Ihned po návratu začali meetingy s kuchaři, jednání s dodavateli technologií i surovin a naše vize se stávala skutečností. „Burger je součástí životního stylu, a způsob jakým ho prezentujete a utváříte, odráží ten váš. V jednom směru, jsme to přece jen měli jednoduché. Byli jsme ochotni se spokojit jen s tím nejlepším.“ říká Milan a upřesňuje: „Kupříkladu houska. Sezamové bulky z nákupních řetězců, jakékoliv napodobeniny ražených housek, nebo jinak tvarované bagetové těsto, je naprosto nevyhovující. Proto jsme oslovili lokálního pekaře, se kterým jsme dokázali naší filozofii naplnit. Zelenina. Mysleli jsme, že tahle disciplína bude ta nejednoduší. Jenže i takové rajče musí být dostatečně velké, ale ne příliš vodnaté. Nakládaná okurka musí křupnout, když se do ní pustíte, červená cibule musí být zase dostatečně červená kvůli určitému rytmu barev, který se snažíte dodržet. A salát? Ten je vůbec zapeklitou ingrediencí – chcete po něm, aby byl křehký, držel tvar, modeloval siluetu burgeru.“

První burgery spatřily světlo světa v lednu 2012. Do jejich současné podoby však urazili ještě dlouhou cestu. Tou největší výzvou byl zcela jistě výběr masa. Míchat na burgery hovězí maso a lůj je stejně špatně, jako pokus o kombinaci mas hovězího a vepřového. Na strouhanku a vejce, zapomeňte úplně. Pokud budete spojovat libové maso s více prorostlým, jste na dobré cestě, ale ve své podstatě kombinujete dvě různé chutě. Také nastavení hrubosti mletí masa, hraje při následném pečení obrovskou roli! Výsledkem mnoha experimentů na originální (db) maso, bylo jednodruhové maso z Českého strakatého skotu! Má totiž svojí vlastní svalovinu i tuk, disponuje tedy svou vlastní unikátní chutí. Je dražší, ale bezesporu nejlepší! Tečka, tohle chceme a padesát kilo dvakrát týdně. 

Abychom byli ve výčtu změn na časové ose přesní, je důležité zmínit se o jaře 2012. To se totiž upravila terasa, na jejíž stranu ke sportovištím, se osadila pojízdná stěna, která je v létě otevřená. V prvním roce se burgery vytvářeli v 5 různých modifikacích. Už po několika měsících bylo jasné, že cesta, kterou se vydal Domyno Burger je správná. V létě 2012 pak přišla cesta do New Yorku, která na dlouhou dobu, vlastně až do dnes, ovlivnila skladbu a prezentaci burgerů doposud nejzásadnějším způsobem!

Amerika je slovo, které v mnohých z nás díky historickým souvislostem vyvolává už po dlouhé generace naději a svobodu. Spojené státy pak lze považovat za jistý gastronomický vrchol. Každý z nás jistě slyšel historky o frontách před restauracemi, o přístupu servírek, které se představují křestními jmény, až po hospody pivu zaslíbené, které nabízejí tisíce čepovaných piv. Američané jsou národem, který griluje všechno a pořád. Není tedy divu, že další edukativní cesta vedla právě do New Yorku. V prvních hodinách byl velmi zřejmý rozdíl mezi Londýnem a New Yorkem. Zatímco Anglie je do jisté míry konzervativní a burgery tam potkáte nejčastěji z hovězího masa, New York je co do surovin mnohem odvážnější. „Klokaní burger ale nebylo to, co bychom do našeho Domyno Burgeru, chtěli přivézt. Nám se zalíbili Sliders. Jednoduché, gramáží ani ne poloviční burgříky, které jsou odvozené od svých velkých originálů.“ uzavírá New Yorskou návštěvu Milan. To byla ta myšlenka! To byl ten nový směr, kterým se rodina burgerů pod hlavičkou (db) vydala. Nejprve byli dva, ale za pár měsíců se rodina Domyno Burger rozrostla na pět velkých burgerů a pět malých „Sliders“.

V létě v roce 2020 přicházíme s dalšími změnami v nabídce burgerů. Původně jen tak na zkoušku nasazujeme do prodeje Domyno Slider s kozím sýrem, s označením Goat Cheese Slider. Jeho prodej je od samého začátku neuvěřitelný. Svůj podíl na tom má i chutney z červené řepy s pomerančem, které se na kozí sýr dává. Po několika málo měsících je tedy nasazen Goat Cheese Burger. Asi největším překvapením byl fakt, že si burger či slider s kozím sýrem dávají převážně muži.

Od srpna 2021 nabízíme vegetariánské (nikoliv veganské) verze našich burgerů. Vytváříme je z klasických Domyno Sliderů č. 6 až č. 10 včetně Kozího Slideru (Goat Cheese Slider). Vegetariánské burgery neobsahují slaninu, ani maso. Vegetariánské burgery pro nás vyrábí a dodává společnost Linda McCartney Food v britském Leedsu. Linda je světově známou fotografkou a bývalou manželkou Paula McCartney z Beatles. Její společnost Linda McCartney Food, je držitelem certifikace od Vegetarian Society jako veganské nebo vegetariánské produkty. 

Únor 2022. Standardně nabízíme nakládané papričky Jalapeño, které si host může do svého burgeru přidat. Nabízíme také “ostrou” verzi naší (db) majonézy, ale vyloženě pálivý burger v nabídce nemáme. Inspiraci na jeho složení hledáme v chutích a surovinách Jižní Ameriky. A tak se zrodil burger El Duranga! První mexický Burger s originální chutí jihoamerického kontinentu. V hlavní roli Avocado (db) Guacamole a RED HOT (db) majonéza.  

Na začátku roku 2023 přicházíme zatím s poslední novinkou. “Co kdybychom začali nabízet nějakou BBQ omáčku?” ptali jsme se sami sebe. “Jenže ta BBQ omáčka musí být naprosto luxusní!”. Našli jsme jí u společnosti Sweet Baby Ray´s v Chicagu a od té doby tuhle Larryho sladko pikantní omáčku objednáváme po galonech. Takový je příběh Chicago BBQ Burgeru. 

Jsme Domyno Burger! Jeho vybudování stálo mnoho úsilí, ale snažili jsme se dělat minimum kompromisů. Víme totiž, že se vyplatí stavět na čerstvých surovinách, prvotřídním mase a špičkovém servisu. Důkazem toho jsou ankety, ve kterých se Domyno Burger trvale umisťuje na předních příčkách. Možná, že se teď na nějaký burger vypravíte a třeba to bude úplně poprvé.

V každém případě vám přejeme dobrou chuť!

Milan Kabrna


© 2021 Domyno Burger Bar
Ochrana osobních údajů dle EU | Webhosting – TECHart systems